Кафедра технології харчування 
Для отримання консультації стосовно вступу на дану спеціальність, заповніть форму та ми з Вами зв'яжемось:  https://forms.gle/QVYvYyTTMWbkQbBb9  
 
Швидкий перехід:
 
 Спеціальність 181 «Харчові технології»
Університет «Україна» та Інженерно-технологічний інститут, пропонує унікальну можливість отримати вищу освіту в галузі харчових технологій, яка не лише поєднує в собі творчість, але й додає престижу цій надзвичайно важливій професії. Студенти, обираючи спеціальність 181 «Харчові технології» в Університеті «Україна», відкривають для себе широкий спектр можливостей у світі творчості та інновацій. Програма навчання ретельно розроблена з метою забезпечення студентам не лише теоретичних знань, але й практичних навичок, необхідних для успішної реалізації в сфері харчових технологій. Спеціальність 181 «Харчові технології» в Університеті «Україна» – це не лише навчання, це можливість розкрити свій творчий потенціал та вибудувати успішну кар'єру в галузі харчових технологій

 
Спеціальність 181 «Харчові технології». Бакалаврат
Студенти бакалаври, які обирають напрям харчових технологій в Університеті, зазвичай отримують широкий спектр знань та навичок у різних сферах харчових технологій.
Харчові технології – це підготовка висококваліфікованих та конкурентно-спроможних фахівців із сучасним креативним мисленням і передовими компетентностями, здатних до комплексного розв’язання складних завдань у науково-дослідній, педагогічній, організаційно-технологічній, проектно-технологічній, організаційно-управлінській системах функціонування підприємств харчової і переробної промисловості.
Спеціальність  орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти: комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку підприємств харчової і переробної промисловості.
Дисципліни, котрі вивчають майбутні технологи, допомагають їм опанувати обрану професію та відкривають великий і яскравий світ творчості.
 
| Дисципліни загальної підготовки | 
Дисципліни професійної підготовки | 
- Загальна та неорганічна хімія
 
- Українська мова (за професійним спрямуванням)
 
- Фізична культура (Фізичне виховання, Основи здорового способу життя. Психологія стресу і стресостійкості особистості
 
- Інформаційні технології
 
- Основи наукових досліджень та академічного письма
 
- Інклюзивне суспільство
 
- Основи навчання студентів (самоуправління навчанням)
 
- Основи автоматизованого проектування
 
- Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
 
- Іноземна мова поглибленого вивчення
 
- Філософія
 
- Права людини та верховенство права в сучасних реаліях
 
- Екологія та екологічна етика
 
- Охорона праці, безпека життєдіяльності та цивільний захист
 
 
 | 
- Експертиза якості продукції ресторанного господарства
 
- Загальні технології харчової промисловості
 
- Мерчандайзінг харчових продуктів
 
- Автоматизація виробничих процесів
 
- Організація ресторанного господарства
 
- Теоретичні основи харчових технологій
 
- Устаткування закладів ресторанного господарства
 
- Управління якістю та безпекою харчової продукції
 
- Технологія продукції ресторанного господарства
 
- Функціональні продукти
 
- Технології борошняних кондитерських виробів
 
- Біологічно-активні речовини в харчовій промисловості
 
- Бізнес-планування закладів ресторанного господарства
 
 
 | 
Отримання диплому бакалавра за спеціальністю «Харчові технології» дозволяє також продовжити навчання на другому рівні вищої освіти і отримати диплом магістра або набути додаткові кваліфікації у системі післядипломної освіти.
Крім теоретичних знань, студенти активно залучаються до практичної роботи, проходять стажування та практику на підприємствах, що допомагає їм отримати практичний досвід та навички, необхідні для успішної кар'єри в обраній сфері харчових технологій. 
Спеціальність 181 «Харчові технології». Магістратура 
Наступним освітнім рівнем у опануванні спеціальності «Харчові технології » є «магістр». Метою навчання майбутніх магістрів із харчових технологій є надання теоретичних знань і практичних вмінь та навичок, достатніх для успішного виконання професійних обов’язків за обраною спеціальністю, а також – формування системних професійних компетентностей проведення наукових та проектних досліджень із подальшою реалізацією їх в освітньому процесі та на підприємствах громадського харчування Майбутні магістри навчаються бути фахівцями, що здатні розв’язувати складні задачі та практичні проблеми у галузі харчових технологій або у процесі навчання, що передбачає проведення наукових і проектних досліджень та (або) здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.
Дисципліни, котрі вивчають наші студенти-магістри, дозволяють майбутнім технологам ще глибше пізнати омріяну професію та стати справжніми майстрами своєї справи.
 
| Дисципліни загальної підготовки | 
Дисципліни професійної підготовки | 
- Академічна українська та іноземна мова
 
- Охорона праці, безпека життєдіяльності та цивільний захист
 
 
 | 
- Біологічно-активні речовини в харчовій промисловості
 
- Методологія та організація наукових досліджень
 
- Моделювання та проектування виробничих процесів
 
- Інноваційний інженірінг
 
- Логістичні системи в ресторанному господарстві
 
 
 | 
Після отримання диплому магістра випускник може продовжити навчання за програмами третього (освітньо-наукового, освітньо-творчого) рівня вищої освіти або набути додаткових кваліфікацій у системі післядипломної освіти.
Спеціальність 181 «Харчові технології».
Практика та працевлаштування
Практика – важлива складова здобуття освіти як бакалаврської, так і магістерської. Практику наші майбутні фахівці проходять у таких установах:
Ресторан Бургег Суши Поінт, м. Київ Оболонь ТЦ «Оазіс» Оболонський проспект 47/42
Ресторан «Сушия», вул. Академика Паладіна 16/39
Ресторан «Мicorazon» вул. Очаківська 2а
Ресторан China Ma
Вул. Георгія Кірпи, 5б
 
Після отримання диплому бакалавра та магістра наші випускники можуть обіймати такі посади:
| Бакалавр | 
Магістр | 
- Начальник дільниці ресторану
 
- Завідувач виробництва
 
- Завідувач лабораторії (науково-дослідної, підготовки виробництва)
 
- Контролер харчової продукції
 
- Контролер харчової продукції (виробництво м'ясних та рибних продуктів)
 
- Контролер харчової продукції (виробництво молочних продуктів)
 
- Контролер харчової продукції (виробництво фруктових та овочевих консервів)
 
- Контролер харчової продукції (хлібопекарне та кондитерське виробництва)
 
- Майстер ресторанного обслуговування
 
 
 | 
- Шеф кухар
 
- Начальник цеху
 
- Директор-розпорядник
 
- Майстер зміни
 
- Директор з виробництва
 
- Директор (керівник) малого підприємства
 
- Директор (начальник, завідувач, інший керівник) філіалу (філії)
 
- Директор
 
- Директор технічний
 
- Майстер виробничого навчання
 
- Майстер ресторанного обслуговування
 
- Пекар-майстер
 
- Сировар-майстер
 
- Викладач професійно-технічного навчального закладу
 
 
 | 
 
В середньому фахівці з харчових технологій в Україні заробляють 22500 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 1229 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Технолог харчових технологій» і за схожими запитами-синонімами «Tehnolog», та ін. за останні 3 місяці.
Середній розмір заробітної плати фахівців спеціальності «Харчові технології  
| 
 Україна 
 | 
 22500 
 | 
| Київ | 
26000 | 
| Дніпро | 
20000 | 
| Запоріжжя | 
15000 | 
| Львів | 
22500 | 
| Одеса | 
22000 | 
| Харків | 
18000 | 
| Вінниця | 
16500 | 
| Івано-Франківськ | 
24000 | 
| Луцьк | 
17500 | 
| Полтава | 
16800 | 
| Рівне | 
22500 | 
| Тернопіль | 
18000 | 
| Ужгород | 
18000 | 
| Хмельницький | 
18500 | 
| Черкаси | 
15000 | 
| Чернівці | 
20000 | 
| Дистанційно | 
22500 | 
 
Вартість навчання на спеціальність 181 «Харчові технології» 
на 2023-2024 н.р. становить:
Денна форма навчання:
- Бакалавр: 24500 грн.
- Магістр: 26500 грн.
Заочна форма навчання:
- Бакалавр: 21000 грн.
- Магістр: 23000 грн.
 
 
Спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа»
 
Університет «Україна» та Інженерно-технологічний інститут, пропонує підготовку висококваліфікованих фахівців для організації сервісної та виробничо-технологічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, які володіють загальними і спеціальними компетентностями. Об’єктами професійної діяльності випускників є: готельно-ресторанна сфера обслуговування: готельне обслуговування та ресторанне обслуговування.
Спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа» в Університеті «Україна» – це не лише навчання, це можливість розкрити свій творчий потенціал та вибудувати успішну кар’єру ГОТЕЛЬЄРА чи РЕСТОРАТОРА.
Наразі професія готельєр вважається однією з найбільш високооплачуваних і престижних у закладах готельного типу. Ресторатор – це власник ресторану або фахівець, що створює концепцію ресторану, високопрофесійний фахівець широкого профілю, якому потрібно розбиратися в тонкощах складання меню, підборі співробітників, маркетингу. Ресторатор визначає, що ресторан буде спеціалізуватися на певній кухні, підбирає шеф-кухаря, продумує бізнес-план проекту. Це професіонал високого класу, талановитий керівник, зайнятий просуванням цього проекту.
Дисципліни, які вивчають майбутні фахівці, допоможуть опанувати обрану професію та відкривають великий і яскравий світ творчості. Фахівці з готельно-ресторанної справи володіють професійними знаннями з менеджменту, маркетингу, економіки, технології та організації готельно-ресторанного господарства.
 
Дисципліни професійної підготовки:
- 
Менеджмент готельно-ресторанного господарства;
 
- 
Кулінарне мистецтво та етнічні кухні;
 
- 
Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства;
 
- 
Стандартизація, метрологія та сертифікація;
 
- 
Харчова хімія;
 
- 
Громадське будівництво;
 
- 
Економіка підприємств різних типів;
 
- 
Проєктування і дизайн об’єктів готельно-ресторанного господарства;
 
- 
Маркетинг готельно-ресторанного господарства;
 
- 
Організація готельного господарства;
 
- 
Технологія продукції ресторанного господарства;
 
- 
Інформаційні технології в готельно-ресторанній справі;
 
- 
Логістика готельно-ресторанного господарства;
 
- 
Управління якістю товарів та послуг у готельно-ресторанному господарстві;
 
- 
Організація ресторанного господарства;
 
- 
Економіка міжнародного готельного та ресторанного бізнесу.
 
 
Крім теоретичних знань, студенти активно залучаються до практичної роботи, проходять практику на підприємствах, що допомагає їм отримати практичний досвід та навички, необхідні для успішної кар’єри в обраній сфері .
 
     Якість навчального процесу забезпечується отриманням практичних навиків у спеціалізованих лабораторіях університету та готельно-ресторанних закладах м. Києва.
 
Випускники спеціальності можуть працювати на посадах:
- керівника (готельного чи ресторанного закладу, виставкового центру тощо);
 
- приватного підприємця у сфері готельного й ресторанного бізнесу;
 
- професіонала з інноваційної діяльності в готельно-ресторанній справі
 
- спеціаліста з адміністративної роботи (головний адміністратор та метрдотель);
 
- менеджера підприємства з приготування та постачання готових страв, кафе (бару, їдальні), ресторану, готельного господарства;
 
- менеджера систем харчової безпеки в готельно-ресторанних закладах;
 
- ревізора з виробничо-технічних і економічних питань у готельно-ресторанній справі;
 
- фахівця з аналізу ринку готельно-ресторанних закладів;
 
- фахівця із готельної справи, із ресторанної справи, із конференц-сервісу;
 
- фахівця із стандартизації, сертифікації та якості послуг готельно-ресторанних закладів;
 
- фахівця із спеціалізованого обслуговування;
 
- наукового співробітника-консультанта та молодшого наукового співробітника (маркетинг, ефективність господарської діяльності,
 
- раціоналізація виробництва) готельно-ресторанних закладів;
викладача навчального закладу. 
 
Можливості працевлаштування:
Бакалаври з готельно-ресторанної справи можуть працювати у сфері готельно-ресторанного бізнесу директорами, управляючими топ-менеджерами, менеджерами, адміністраторами, керівниками різноманітних відділів туристичного комплексу, таких як готельне господарство, ресторанна справа, транспортне обслуговування туристів (авіаційні, залізничні та інші траспортні компанії) тощо.
Перспективи:
Готельно-ресторанна справа – одна з найперспективніших спеціальностей на сучасному етапі розвитку світової економіки. З огляду на потребу ринку праці України та міжнародного ринку в цілому у фахівцях, щороку збільшується кількість підприємств сфери обслуговування (ресторанного та готельно-ресторанного бізнесу). 
 
Вартість навчання на спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа» 
на 2023-2024 навч. рік становить:
 
 
Про кафедру технології харчування
Науково-педагогічне, матеріально-технічне, інформаційне та навчально-методичне забезпечення спеціальності
Науково-педагогічні працівники кафедри технології харчування відповідають кадровим вимогам щодо забезпечення провадження освітньої діяльності рівнів вищої освіти «Бакалавр» і «Магістр». 
Всі науково-педагогічні працівники, що забезпечують здобуття студентами спеціальності «Харчові технології», відповідають профілю і напряму дисциплін, що викладаються, мають необхідний стаж педагогічної роботи та досвід практичної роботи.
До освітнього процесу кафедри технології харчування залучаються професіонали з досвідом дослідницької /управлінської /інноваційної /творчої роботи та/або роботи за фахом.
До послуг студентів та викладачів кафедри технології харчування – широке матеріально-технічне забезпечення Університету «Україна»:
- 
аудиторний фонд;
 
- 
лабораторія харчування;
 
- 
бібліотека;
 
- 
комп`ютерні класи;
 
- 
Україно-корейський центр інформаційного доступу;
 
- 
медичний кабінет;
 
- 
Медико-реабілітаційний центр;
 
- 
Центр інклюзивних технологій навчання;
 
- 
їдальня (кав`ярня);
 
- 
гуртожитки;
 
- 
спортивні майданчики, зали і стадіон;
 
- 
наявність пандусів;
 
- 
наявність пасажирських ліфтів та ін.
 
Також студенти і викладачі кафедри технології харчування під час здобуття спеціальності використовують комп’ютерну систему Linux debian server 7.9, а також такі інформаційні та навчально-методичні продукти: Сервер проведення відеолекцій Openmeetings, Microsoft Office, Open Offiсe 4.2; Opera 12, 35; Google Crome, Java; Gimp; Системи MRP, MRP II, ERP, CRM, макрос «Untaco»; Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw, Adobe Indesign, On-line перекладач. Електрона дошка Intech M-76 Dual User, мультимедійні проєктори Optoma X316 DLP.
 
 
| 
 Науково-педагогічний колектив кафедри технології харчування 
  
 | 
   | 
Ратушенко АнтонінаТарасівна
 Завідувачка кафедри технології харчування, кандидат технічних наук, доцент 
 | 
  | 
Калакура Марія Михайлівна
   
Лауреат державної премії в галузі науки і техніки, 
Заслужений працівник освіти України, професор 
 | 
  | 
Григоренко Олег Михайлович
   
Доцент кафедри технології харчування, кандидат технічних наук 
 | 
  | 
Оліферчук Оксана Григорівна
 Ст. викладач 
 | 
  | 
Калакура Віолета Вячеславівна
  Ст. викладач 
 | 
  | 
Любенок Олена Борисівна
 Ст. викладач 
 | 
|   | 
  | 
 
Умови вступу на навчання
Для отримання консультації стосовно вступу на дану спеціальність, заповніть форму та ми з Вами зв'яжемось:  https://forms.gle/QVYvYyTTMWbkQbBb9 
Для всіх бажаючих поспілкуватися з представниками Університету «Україна» і, зокрема, кафедри технології харчування стосовно навчання і вступу – наші контактні дані:
Телефони: +380973891600
Електронна адреса: 1tx@ukr.net 
Адреса: Київ, вул. Львівська, 23, корпус 2, каб. _208
Університет «Україна» у Фейсбук: https://www.facebook.com/UUkraine/ 
Інженерно-технологічний інститут у Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/232115829218579 
Університет «Україна» в Інстаграм: uu_university
Університет «Україна» в Телеграм: https://t.me/YYstar 
 
Запрошуємо на навчання!