Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
+38-067-242-71-34
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Новини інклюзії

Безбар’єрність простору в питаннях інклюзії

23.03.2018 року в Університеті «Україна» відбулася надзвичайно цікава подія – міжнародний круглий стіл з питань розвитку і можливих перспектив інклюзії. Щоб поділитися своїм досвідом з питань означеної теми у формі живого спілкування, до Університету «Україна» прибула німецька делегація, яку представляли представники ГО «Супровід протягом життя» Урсула Пфорр і Йоханнес Геде та громадська організація «Клуб людей з інвалідністю та їх друзів м. Дармштадт», яку представляв Міхаель Мюллер.

Міжнародний круглий стіл з питань розвитку інклюзії від Університету «Україна» відкрила Коротєєва А.В., радник проректора з навчально-виховної роботи, яка розповіла німецьким колегам про наші досягнення за майже 20 років роботи Університету «Україна».

Йоханнес Геде у своєму виступі розповів про найбільший і найстаріший політичний фонд Німеччини – фонд «Фрідріха Еберта», названий на честь першого Президента Німеччини.  «Демократія потребує демократичного руху», – наголосив доповідач. Соціалдемократи Німеччини ведуть діалоги з усім світом щодо проблем людей з інвалідністю: як включити в повсякденне життя інваліда якомога більше реальних можливостей, щоб вони себе почували, як інші. В Німеччині багато що зроблено для розвитку інклюзії, тому для німців дуже цікавим є досвід України і Білорусії. Урсула Пфорр докладно розповіла про досвід Німеччини в питаннях соціального супроводу. Загальна відповідальність за це лежить на державі. Великою підтримкою для людей з інвалідністю є діяльність благодійних об’єктів – різноманітних спілок: церковно-конфесійних, політичних, Червоного хреста та інших. У Німеччині люблять отримувати гроші. Через це діє неписаний закон: конкретна послуга – конкретні гроші. А взагалі, Німеччина – країна спілок. Якщо навіть дві людини хочуть щось зробити, то вони створюють спілку. Спілки частково контролює держава, проте здебільшого це питання довіри.

У сучасному світі помітно змінилося ставлення до людей з інвалідністю. Люди з інвалідністю, які просять допомоги, отримують її з різних джерел. «Жити так, як хочеться, тобто мати максимально комфортні умови для життя, – в це поняття входить і будівництво з урахуванням потреб людей з інвалідністю», - про інтегроване планування будівництва розповідав Міхаель Мюллер.

У питаннях і дискусіях активно брали участь запрошені на круглий стіл. Надзвичайно цікава атмосфера панувала під час обміну досвідом із німецькими колегами!

 

Лілія Золотоноша


Підрозділ: ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

до списку новин