Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
+38-067-242-71-34
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Новини міжнародної діяльності

Досвід Німеччини та України у сфері інклюзії збагачують один одного!

 

 

Цей тиждень разом із Шевцовим Андрієм Гаррієвичем , Іриною Грабовською-Таланчук , Антоніною Коротєєвою , Наталією Барною , Oльгою Веденєєвою проведемо у відряджені в Берліні и Потсдамі. Будемо обмінюватися досвідом інклюзивного навчання у закладах вищої освіти. Кому цікаво, як організована інклюзія в Німеччині, слідкуйте.

В межах поїздки освітян до Німеччини завдяки Фонду імені Фрідріха Еберта / FRIEDRICH EBERT STIFTUNG www.fes.kiev.ua делегація Університету «Україна» відвідала установи різних рівнів, дотичні до створення інклюзивного середовища.

Ознайомились із діяльністю Уповноваженого Федеральное владение зелень людей з інвалідністю, який має вплив на політичні рішення и активно супроводжує законодавчі процеси.

У Потсдамському Університеті з колегами-професорами інклюзивної освіти обговорили проект «Університет для всіх - формувані інклюзивної освіти». Надзвичайно приємно, що багато з того, що ми робимо в Університеті «Україна» є унікальним і вражає німецьких колег.

Школа Ам Кьонігстор - це яскравий приклад, яким чином можна перебудуати наш старі школи на доступні і зручні для всіх. Ця школа упроважює проект інклюзії, який охоплює не лише перебудову приміщень і шкільних занять уз урауванням потреблять дітей з інвалідністю, а так же наскрізні річні програми, як занят з плавання, музики, ритміки, психосоматики. Ученые всі приміщення не лише підписані словесно, а также описание картин (для дітей іммігрантів).

Професор з інклюзії, доктор наук Міхаель Коморек, проректор з організаційної и навчально-виховної роботи Євангелічного інституту у Берліні розповів про сокровенне. Про ліцензування освітньої діяльності університетів Німеччини, про вимоги, про підходи ...

До прикладу, в Євангеліном інституті навчається 1 600 студент. Конкурс при вступлении 3-4 особи на 1 місце.

10% студентів мають інвалідність.

Спеціальності «Соціальна робота», «Менеджмент догляду», «Сестринська справа та акушерство», «Ерготерапія», «Педагогіка дитинства». Ступені підготовки «бакалаврат» і «магістратура».

 

 

На таку кількість студентів працює 58 профессорові 200 викладачів. Це - по 6,2 студента на 1 науково-педагогічного працівника.

Цікаво, що навіть на території університетського кампусу всі дерева так само мають бірки.

Знайомтесь - Юлия Пробст. 38 років.

Блогерка, активістка інклюзивних ініціатив.

Від народження є глухою.

Вона бореться за безбар'єрний доступ, інклюзію у суспільстві та на німецькому телебаченні.

Блогер року 2011. Веде блог «Meine Augenschmaus» («Моє диво»).

На телебаченні вона стала відомою завдяки сервісу читання з губ під час Чемпіонату світу з футболу 2010.

Джулія цікавилась, як ми працюємо з нашими нечучими студентами.

Розповіли детально про всенасильно супроводу і підтримки нечейчих та слабых студентів. Джулію вразила робота колективу Вінницького інституту Університету "Украіна" . Вона сказала, що було б класно, якби так працювали всі університети. Ми теж так думаємо, тому залюбки ділимося досвідом із усіма, хто має таке бажання. Так що чекаємо Джулію у гості.

 

 

14 листопада 2018 року

 

Потсдам. Палац Сан-Сусі.

Сан-Сусі у вальій перекладі з французької означає «без викрутасів».

Це замки резиденція прусського короля Фрідріха II.

Архітектурний ансамбль тут складався протягом больше 100 років. Регулярний французький парк, що займає величезну площу в 287 га, прикрашений архітектурними спорудами 1744-1860 рр., Відноситься до найбільш відомих екземплярів садово-паркового мистецтва Німеччини.

У 1990 році палацовий комплекс Сан-Сусі, який є видатним зразком архітектурної творчості та ландшафтного дизайна, внесений у списка Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Поруч із літньою резиденцією прусського короля Фрідріха II в Потсдамі є історичний млин Сан-Сусі.

Потсдамський Університет.

 

Познайомились із колегами - професорами інклюзивної освіти Міхелем Кнігге и Ліндою Юанг.

 

Обговорили проект «Університет для всіх - формувані інклюзивної освіти».

 

Коли я писала докторську дисертацію, вивчала досвід Німеччини, німецьких університетів із нормативно-правових джерел, інтернет-опитувань, дискусійних майданчиків на різних платформах.

 

Тепер ця поїздка завдяки Friedrich EBERT Stiftung и Представництво Фонду ім. Фридриха Еберта в Україні стала можливістю безпосередньо поспілкуватись із колегами. Надзвичайно приємно, що багато з того, що ми робимо в Університеті «Україна», є унікальним і вражає німецьких колег.

 

Берлінський мур, Берлінська стіна, Берлинер Мауэр.

 

Школа Ам Кьонігстор.

 

Подивіться, як німці змогли перебудувати нашу типову школу.

 

Справа в том, що школа знаходиться у Східному Берліні і була збудована у 70-х роках. Тобто приміщення школи таке саме, як і більшості шкіл в Україні.

 

Тому особливо цікаво було подивитись, як можна змінити таке приміщення.

 

Ученые всі приміщення не лише підписані словесно, а также описание картины. Це викликано тим, щоб діти іммігрантів почувалися комфортно.

 

До речі, дуже приємно було побачити намальовані листівки з українським прапором і написами «Вітаємо»!

 

Ця школа упроваджю проект інклюзіі, який охоплює не лише перебудову приміщень і шкільних занять з урауванням потреблять дітей з фізичною и психічною інвалідністю, а так же наскрізні річні програми, як занят з плавання, музики, ритмікиабо психосоматики.

 

Для реалізації цього школа має угоду з Інститутом реабілітаційних наук Берлінського Університету ім. Гумбольдт. Упреждающая помощь и помощь в принятии участия в практических мероприятиях в соответствии с действующим законодательством.

 

Демократія потребує інклюзії.

Офіс Уповноваженого Федерального уряду з питань людей з інвалідністю.

Кірстен Майснер розповіла про завдання держави та уряду Німеччини щодо інклюзії осіб з і і і ми освітніми потребами.

Ця служба - офіційний мандат, завдання якого регулюються у Законі ФРН про рівноправ'я людей з інвалідністю.

У Федеральный уряд Уповноважений має вплив на політичні рішення и активно супроводжує законодавчі процеси. Він є головною контактною особою з цих питань у Федеральному уряді.

Уповноважений повідомляє про стан законодавчих актов, ініціює внесення поправок, надає практичні поради и інформує про можливості інтеграції людей з інвалідністю в суспільство та професійну діяльність.

 

13 листопада 2018 року

 

Чекпойнт Чарлі

 Один із найвідоміших пунктів перетину кордону між Східним і Західним Берліном під час Холодної війни.

 Знаювся на вулиці Фрідріхштрассе, на перечин зіммерштрассе, прямо в центреі Берліна, розділеного тоді Берлінською стіною.

 Офіційна назва переходу з боку НДР звучала як Ціммерштрассе.

 Директорка музею - Хільдебрандт Олександра Володимирівна, українка за походженням.

 Тому сьогодні це місце відоме не лише музеєм Берлінської стіни і символічним тестом прикордонного контроля (туристическая пам'ятка, де кожен бажаючий може придбати відбиток печатки при приятельницах), а также величественный українським прапором зі зверненням до Володимира Путіна.

 

Про те, як бережуть зелені насадження у Берліні.

У Берліні знаходиться найбільший парк у Європі в межах.

Собі уявила наші реалії. Як у нас вирізають дерева для того, щоб побудувати черговий об'єкт.

Тут зрізати дерево не вийде. Кожне - під наглядом. У Берліні всі дерева пораховані. А це більше 27 тисяч дерев!

Кожне дерево має пластикову або залізну табличку зі своїм номером і занесено у базы з GPS координатами.

Як це працює?

Дерева знаюсьться в муніципальній власності, за ними стежить спеціальний орган Сенату. Він називається Департамент Сенату по міському розвитку та охороні довкілля.

Існує база даних «Baumkataster». Йога номер, GPS-координати, фотографія, рід / вид, вік, відмітки про стан, дата перевірки и інші позначки.

Спеціально навчені інспектори («контролери дерев» Baumkontrolleur) перевіряють кожне дерево двічі на рік. У «зелений» і безлистий період. Після кожної перевірки вносять відповідні дані про стан дерева у базы.

Цітені використовуються міської радою Берліна для різних цілей. Наприклад, для планування витрат бюджету на обрізання, відновлення і догляд за зеленими насадженнями. Плюс визначають розмір збитку в раз-псування дерева, коли винному треба виписати штраф.

Так що можна сказати, що майже у кожного дерева тут є свій «електронний паспорт» із біографією.

 

12 листопада 2018 року

  

Інклюзивні підходи в системі освіти. Досвід Німеччини.

 Завдяки Фонду ім. Фрідріха Еберта українська делегація освітян має можливість побудить у Німеччині. Крістін Лінке та Марайа Йон-Онезорг, референти Фонду ім. Фрідріха Еберта, розповіли про основну діяльність Фонду та про підтримку Фондом проектів у галузі інклюзії.

 Про комплексну и рівноправну співучасть у суспільному житті (інклюзивні підходи) у Німеччині говорили з Танею Гюльшер и Мелані Лілі Андре.

 Обидві працюють у школах Берліну із дітрак з інвалідністю і паралельно є чиновницями у Департаменті Сенату з питань освіти, молоді та сім'ї.

 Цей Департамент є аналогом нашого міського департаменту освіти, але з урауванням, що Берлін - звёзды ві мі статус Федеральной земли.

 Працівники департаменту розробили комплексну стратегію «Інклюзивна школа в Берліні». При цоому при розробці врахували зауваження, сумніви та занепокоєння асоціацій, шкіл і представництва інтересів людей з інвалідністю.

Цікаво, що у Берліні на 3,5 млн. Населення функціонує 671 школа.

 Тобто в середньому на кожну школу припадає 580 учнів. Але з урауванням того, в том числе в одном классе не може бути больше 26 учнів. Вінклюзивному - не более 24 часа.

 Всього у Берліні - 31 411 учителей. Тобто по 46 учителів на 1 школу. І працівниці департаменту освіти вважають, що цього недостатньо. Взагалі, склалося враження, що основні проблеми є схожими. Брак кадрів та фінансування є основними.

 Про вищу освіту и інвалідність говорили з пані Урсулою Йонас. Права в усіх німецьких студентів однакові. І з інвалідністю, і без. Опіка завершується у школі. Вступ в унверситет - на загальних підставах. І хоча вища освіта в Німеччині є безкоштовною, студентам самим доводится шукати кошти на своє життєзабезпечення.

 

 

Достойне завершення міжнародного стажування за програмою "Інклюзія у вищій освіті: досвід Німеччини", яке стало реальністю завдяки підтримці FRIEDRICH EBERT STIFTUNG - www. fes.kiev.ua.

Саме ідеї представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні щодо міжнародної співпраці в поширенні ефективних практик впровадження інклюзії у вищій освіті були реалізовані науковцями.

Колективна подяка координатору програми пані Марії Коваль за бездоганну організацію міжнародного обміну досвідом.


Підрозділ: ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

до списку новин