Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
+38-067-242-71-34
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Бібліотека

Науково-практичний семінар-тренінг «Основні напрямки бібліотечно-бібліографічної роботи: теорія і практика»

Бібліотеки є складовою частиною інформаційної системи держави. Традиційне значення слова бібліотека — колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. А ось Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» дає більш широке визначення цієї установи. Закон підкреслює інформаційний, культурний і освітній рівень книгозбірень. Про освітній рівень бібліотеки і йшла розмова на науково-практичному семінарі-тренінги, який відбувся 7 лютого 2018 р. в Університеті «Україна». Тема зібрання – «Основні напрямки бібліотечно-бібліографічної роботи: теорія і практика».

Вступне слово промовив проректор з питань розвитку та формування контингенту Володимир Миколайович Колосов.

Ґрунтовну доповідь про програму стратегічного розвитку бібліотек університету зробила Н.П. Колесникова, директор бібліотеки базової структури. З урахуванням нових досягнень у бібліотечній справі Ніна Петрівна окреслила пріоритетні напрями діяльності для бібліотек навчально-виховних підрозділів, а саме: розвиток ефективних комунікацій, підвищення соціальної ролі читання, науковий супровід в умовах якісних змін та зупинилась на заходах, які треба вжити для досягнення зазначеної мети.

У роботі семінару взяли участь 48 бібліотечних працівників не лише Університету «Україна» та її бібліотек-філій, але й завідувачі бібліотек професійно-технічних училищ Київської області, а також давні партнери з академічних і наукових бібліотек вищих навчальних закладів.

Директор Асоціації «Інформатіо-консорціум» Олексій Всеволодович Васильєв представив доповідь на тему «Наукометричні бази даних і показники», в якій висвітлив основні наукометричні інструменти з орієнтації у світових базах.

 

Виступає О.В. Васильєв

Заслужений працівник культури України, завідувач відділу ДНУ «Книжкової палата України імені Івана Федорова» Ольга Михайлівна Устіннікова (на знімку) виступила з доповіддю «Державні стандарти України, використання їх при складанні бібліографічних записів», де детально розглянула складні випадки бібліографічного й аналітичного описів.

Протягом дня були обговорені актуальні питання бібліотечної роботи. З темою «Складові наукової публікації як засобу інтеграції у світовий інформаційний простір» виступив доктор хімічних наук, заслужений діяч науки і техніки України Віктор Володимирович Малишев. Він окреслив основні напрямки написання наукової статті.

Жваве обговорення викликав виступ кандидата філологічних наук, завідувача кафедри української мови, літератури і східних мов Олени Вікторівни Коломієць, в якому йшлося про загальні положення та правила складання бібліографічних посилань та їхнє упровадження у наукових публікаціях.

 

 

Марина Андріївна Саначина від благодійної організації «Право на Щастя» провела тренінг за темою «Інклюзія: основні засади і шляхи впровадження в роботу бібліотек».

 

Наприкінці семінару для присутніх була проведена екскурсія університетом і бібліотекою. Учасники семінару отримали багато практичних порад, дякували за змістовний семінар.

 

 

 

Власна інформація

 


Підрозділ: ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

до списку новин