Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
+38-067-242-71-34
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Культурно-масова діяльність

ПОЕТИЧНИЙ ОЛІМП ЛІЛІЇ ЗОЛОТОНОШІ

Нещодавно в Університеті "Україна" для студентів, викладачів, співробітників відбувся творчий вечір відомої української письменниці, члена Національної спілки письменників України, кандидата філологічних наук Лілії Золотоноші.

Величезна зала університету була переповнена студентами, викладачами, співробітниками університету. Творча родзинка зустрічі з поезією була ще і в тому, що Лілія Золотоноша – сама і викладач, і журналіст Університету "Україна". Чимало студентів знайоме з творчістю поетеси, бо всеукраїнський хіт "Горобина ніч" у виконанні народної артистки України Оксани Білозір співають не лише їх батьки, а й самій молоді ця пісня полюбилася.

Щоразу нова весна не приходить, а гучно вривається свіжим вітром, новими акордами, поетичними рядками. "Весна ламає відстані криві, запрошує на зустрічі відверті", – такими рядками з поезії Лілії Золотоноші відкрила творчий вечір ведуча вечора, артистка Національної філармонії, поет, перекладач Віра Бондарчук. Поезія, як відомо, – це утаємничений стан душі і політ у високий космос, це музика кохання й одкровення, це вишуканість слова і мелодія рідної землі. "Поезія Лілії Золотоноші має міцне підґрунтя. Тим підґрунтям є її окрилена жіноча довірлива душа, – у своєму виступі сказав відомий поет, перекладач, член Національної спілки письменників України Петро Засенко, – тому її слово й опубліковане, і мовлене на аудиторію сприймається легко, бо воно прямо потрапляє в серця присутніх". У літературній критиці поняття жіноча лірика – узвичаєне, і, певна річ, ця лірика відрізняється від чоловічого почуттєвого слова. В українській літературі на сьогодні була і є ціла низка представниць жіночої поезії. Поряд із високими іменами поетес сучасності, безумовно, ім’я Лілії Золотоноші. ЇЇ поетичне слово вирізняється своєрідністю голосу, інтонаційністю, заглибленням у сферу високих почуттів. Безпомилково можна сказати, що поетеса Лілія Золотоноша ходить такими потаємними шляхами, якими мало хто в літературі ходив, – наголошував у своєму виступі поет Петро Засенко. – І цим створюється неповторність, оригінальність таланту відомої поетеси. Природа такої поезії заохочує композиторів до написання музики. У співпраці з відомими композиторами Ігорем Покладом, Геннадієм Татарченком, Віталієм Волкомором, Олегом Макаревичем, Геннадієм Крупником, Віталієм Сізиком, Лілією Остапенко, Олександром Спаринським, Інною Пушкар, Юрієм Васильківським, Олегом Харитоновим створені справжні хіти, які виконуються народними та заслуженими, популярними артистами України – Оксаною Білозір, Надією Крутовою-Шестак, Ольгою Макаренко, Жанною Боднарук, Оленою Хижною, Василем Романчишиним, Олександром Василенком, Інеш Кдировою, Наталією Валєвською, Світланою Рижовою, Іриною Олійник, Іриною Родченко, Наталією Романенко та іншими. Вважається, якщо пісня виконується повсюдно, вона стає народною як атрибут народно-поетичної творчості.

У творчому доробку поетеси сім книжок, більше ста співаних пісень, вона – лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Олександра Олеся, лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Олеся Влизька, дипломант всеукраїнських естрадних конкурсів.

Душею творчого вечора поетеси став виступ заслуженої артистки театру і кіно Олени Хижної. Вона майстерно представила гостям вечора вибрані поезії з усіх книжок поетеси. Студенти, затамувавши подих, ловили рядки: "Я твій спокій, коханий, в траву заховала, Саме там, де людини нога не ступала! А не знайдеш його, не примружуй і око, А натомість тобі дам любовний неспокій...". А поезія летіла залом, відлунювалась і... знову завмирала: «Моя дитино, вічності нема. Нема того, де нас уже немає... Що вічність? Заґратована тюрма, де вітер камінці перебирає... Та що та вічність, і Дніпро шумить, допоки світу, воскреса щоразу. Цінуй в житті, як найдорожче, мить. Тоді тебе обійде біль поразок».

Справжнім мистецьким вибухом був виступ народного артиста України, Героя України Анатолія Паламаренка. До речі, вельмишановний Анатолій Нестерович також викладає в Університеті "Україна" акторську майстерність! Вся зала була зачарована і загіпнотизована художнім словом Великого майстра. Шалені овації, оплески – довго не хотілося відпускати зі сцени знаменитого митця художнього слова!

Заслужена артистка Олена Хижна виконала нову пісню "Метро столичне" на сл. Лілії Золотоноші, муз. Олега Харитонова. У цієї пісні – своя історія: вона була задумана авторами як гімн столичного метрополітену. Більш того, ця пісня дійшла до керівництва Київського метрополітену, сподобалася. Пообіцяли, як налаштують звук у метро (нині – стара апаратура і пісні в метро не лунають), то включать пісню "Метро столичне" в щоденне звучання. "Метро столичне, метро столичне, Щодня впірнаю у тебе звично! Конвейєр – стрічка тисячолиця, Метро вирує, кипить столиця!".

Отак того дня кипів Університет "Україна"! Гості, артисти, письменники, студенти, викладачі. Наприкінці творчого вечора тепло і душевно виступила проректор з навчально-виховної роботи Оксана Петрівна Коляда, зазначивши, що поезія Лілії Золотоноші близька її серцю і безмежно цікава. До речі, це за її ініціативою та за підтримкою першого проректора Івана Тихоновича Кучерявого, директора Інституту філології та масових комунікацій Наталії Віталіївни Барни відбулося це справжнє свято поезії та весни!

Анна Луканська


Підрозділ: ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

до списку новин