Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
+38-067-242-71-34
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Особисті здобутки

Олександр Казік з Бару став срібним призером Паралімпіади!

В активі двох вінницьких паралімпійців у Кореї вже є срібна медаль.

У забігу біатлоністів із порушеннями зору на 12,5 км відзначився 21-річний майстер спорту України з Бару Олександр Казік. Чи можна розраховувати на більше, прокоментував начальник Вінницького регіонального центру «Інваспорт» Дмитро Лукавий:

- Олександр Казік вперше виступає на Паралімпійських іграх. Він почав займатися біатлоном і лижними гонками в 2010 році – у Сергія і Марцина Кучерявих (сина і батька). Успіхи прийшли не одразу. В 2015 році Олександра Казіка включили до складу збірної України, до цього він був кандидатом до неї. Раніше ставав призером на етапах Кубку світу, чемпіонатів України. Тому його нинішній результат не є несподіванкою.

– Дмитре, в яких ще видах програми Олександр може брати участь? Він має шанси на інші медалі?

– Я спілкувався з його тренером. Наставник повідомив, що 14 березня Олександр Казік відпочиває. А 15 березня може взяти участь у класичному швидкому спринті. Взагалі Олександр має право до кінця Паралімпіади стартувати в чотирьох перегонах – із лижного спорту та біатлону. Але склади команд виставляють тренери. І вони стають відомими лише за шість годин до старту. Нагадаю, на попередніх стартах у Кореї Олександр Казік також виступив непогано. В лижних перегонах на 20 км він посів шосте місце, а в спринті на 7,5 км – восьме місце.

– Олександра Казіка веде на дистанції лідер Сергій Кучерявий …

- Він водночас його тренер. Їде попереду і подає сигнали, куди рухатися спортсмену. Сергій Кучерявий нерідко розвертається під час руху і підказує Олександру, куди повертати.

– Наш параолімпійський призер – тотально незрячий?

– Так. Але він змагається разом із інвалідами по зору, які частково бачать. Щоб вирівняти шанси, існують спеціальні коефіцієнти для визначення результату на дистанції. Тому тотально незрячий може з гіршим результатом перемогти спортсмена, який частково бачить.

- Як нагородять Олександра Казіка на державному і місцевому рівнях?

- Від держави нагороди вже визначені. За перемоги у Пхьончхані паралімпійці вперше отримають такі ж виплати, які були передбачені за досягнення олімпійців. Зокрема, 125 тисяч доларів США (в гривнях по курсу НБУ) за «золото», 80 тисяч доларів за «срібло», 55 тисяч доларів за «бронзу». На рівні області ще немає визначеності. До кінця Паралімпіади – ще п’ять днів. І, можливо, ми дочекаємося й золотої медалі від вінничан!

- Можна розраховувати, що на п’єдестал потрапить лижниця і біатлоністка з вадами ОРА Ірина Буй із Бару?

- Безумовно. На попередній Олімпіади в Сочі вона посіла сьоме місце в біатлоні. Ірина вже продемонструвала високі результати і в Кореї. Зокрема, посіла четверте місце в індивідуальних перегонах на 10 км із біатлону. Це її улюблений вид програми. Ірина була чемпіонкою світу з цього виду. На жаль, барчанка допустила два прикрі промахи і не здобула медаль.

Також Ірина посіла шосте місце в спринті на 6 км. Є сподівання, що на наступних чотирьох стартах вона зможе покращити результати – якщо тренерський штаб її заявлятиме. Плюс Ірина та Олександр Казік мають шанс виступити у престижних естафетах, на які виставляють найкращих збірників.

- Попередньо планувалося, що Вінниччину в Кореї представлятиме ще одна лижниця і біатлоністка з Бару Наталя Рубановська. Чому вона не поїхала?

- Паралімпійська ліцензія у Наталії була. Але вона не потрапила до Пхьончхану через стан здоров’я. Ми з Наталею спілкувалися телефоном. Вона повідомила, що продовжує лікування.


Підрозділ: Вінницький соціально-економічний інститут

до списку новин